Wednesday, February 22, 2012

Nutty Muffin


Nutty Muffin

90 gram mentega
70 gram gula halus
110 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
(*digaul rata dan diayak)

1 biji telur gred A
50 ml susu segar
3/4 camca teh esen vanilla
1 camca teh almond flavor

Kekacang:-

Badam kisar, Biji badam, Biji walnut, Biji hazel
Cincangan kacang badam ikut suka
(beli je kat pasar raya)

Proses:

Panaskan oven pada suhu 180C, dan sediakan muffin cup.
Putar mentega dengan gula halus hingga sebati.
Masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati
Akhir sekali masukkan esen vanilla dan almond flavor, kacau rata. Paipkan 3/4 penuh dalam muffin cup tadi. Tabur cincangan badam dan kekacang atasnya.
Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...