Friday, July 27, 2012

KAMBING PANGGANG AIR ASAM - Dari kawan kepada kawan


KAMBING PANGGANG AIR ASAM

Bahan-bahan:

1 kg kambing – lamb shoulder

50 gm serbuk kunyit

30 gm serbuk lada hitam

50 gm garam & lada sulah

30 gm serbuk cili


100 gm air asam jawa


3 ulas bawang kecil- dipotong dadu


5 tangkai cili padi – dihiris nipis


2 biji limau kasturi- diperah


50 gm kicap lemak manis


20 gm daun ketumbar


Minyak jagung




Cara-cara membuat:

Bersihkan kambing dan masukkan ke dalam mangkuk besar.

Kemudian masukkan bahan-bahan lain seperti serbuk lada sulah, daun ketumbar, serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan serbuk lada hitam.

Gaulkan kambing bersama dengan bahanbahan di atas dan perap selama 20 minit.

Bakar pada pemanggang hingga masak.

Untuk membuat kuah asam , satukan bahan-bahan yang dihiris ke dalam mangkuk.

Masukkan perahan air limau kasturi, air asam jawa, kicap manis serta garam dan gula secukup rasa.

Kacau kesemua bahan tadi sehingga sebati. Bolehlah dihidangkan bersama daging kambing
yang telah siap dibakar tadi.

Terima kasih kepada sahabat : Fandi Ahmad

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...