KAMBING PANGGANG AIR ASAM
Bahan-bahan:
1 kg kambing – lamb shoulder
50 gm serbuk kunyit
30 gm serbuk lada hitam
50 gm garam & lada sulah
30 gm serbuk cili
100 gm air asam jawa
3 ulas bawang kecil- dipotong dadu
5 tangkai cili padi – dihiris nipis
2 biji limau kasturi- diperah
50 gm kicap lemak manis
20 gm daun ketumbar
Minyak jagung
Cara-cara membuat:
Bersihkan kambing dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
Kemudian masukkan bahan-bahan lain seperti serbuk lada sulah, daun ketumbar, serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan serbuk lada hitam.
Gaulkan kambing bersama dengan bahanbahan di atas dan perap selama 20 minit.
Bakar pada pemanggang hingga masak.
Untuk membuat kuah asam , satukan bahan-bahan yang dihiris ke dalam mangkuk.
Masukkan perahan air limau kasturi, air asam jawa, kicap manis serta garam dan gula secukup rasa.
Kacau kesemua bahan tadi sehingga sebati. Bolehlah dihidangkan bersama daging kambing
yang telah siap dibakar tadi.
Terima kasih kepada sahabat : Fandi Ahmad
No comments:
Post a Comment