Bahan-bahan ( Boleh dimakan untuk seisi keluarga )
- 300 gm kacang tanah
- 10 biji bawang merah
- 10 biji bawang putih
- 6 biji cekur @ kencur
- 30 gm asam jawa
- 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
- 100 gm cili api
- 150 gm gula
- 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
- Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
- Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
- Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
- Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
- Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
- Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
- Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
- TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus dan kacang panjang.
Dari: Fidadaud
No comments:
Post a Comment