Bahan Perapan
- 1 kilo daging kambing di bahagian rusuk
- 40 gm sos triyaki
- 20 gm halia-dikisar
- 10 gm bawang putih dikisar
- 30 gm minyak masak
BAHAN SOS PUDINA ;
- 50 gm serbuk sos perang ( brown sauce atau demi glaze )
- 1/2 liter air 30 gm pudina-dicincang halus
- 20 gm bawang besar di cincang
- 10 bawang putih dicincang
- 30 gm lepa mentega
- 30 gm jus buah citrus
BAHAN HIASAN :
- 200 gm buah labu-dikukus dan ambil isinya
- 200 gm ubi keledek merah-dikukus dan ambil isinya
- 200 gm cendawan butang-dihiris
- 1/2 camca makan herbaoregano
CARA MAMERAP DAGING :
- Perapkan daging kambing bersama dengan sos triyaki halia bawang putih dan minyak masak.
- Biarkan selam 2 jam kemudian bakar atas api
CARA MEMBUAT SOS :
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan lepa mentega di dalam periuk.
- Larutkan serbuk sos perang dalam air dan masukkan dalam periuk.
- Apabila mendidih masukkan daun pudina yang dicincang halus di ikut jus buah citrus-tidak perlu tambah bahan perasa.
CARA BUAT HIASAN :
- Campur semua bahan-bahan hiasan ke dalam periuk dan panaskan.
- Letakkan dalam pinggan dan aturkian dengan daging kambing disekeliling.
- Tuang sos diatas daging yang dipanggang.
SEDIA DIHIDANG
Resepi dari sahabat: Fandi Ahmad
No comments:
Post a Comment