Saturday, July 28, 2012

Resepi Rusuk kambing Panggang Dengan Sos Tenyaki - Dari kawan kepada kawan



Bahan Perapan
  • 1 kilo daging kambing di bahagian rusuk 
  • 40 gm sos triyaki 
  • 20 gm halia-dikisar 
  • 10 gm bawang putih dikisar 
  • 30 gm minyak masak


BAHAN SOS PUDINA ;

  • 50 gm serbuk sos perang ( brown sauce atau demi glaze )
  • 1/2 liter air 30 gm pudina-dicincang halus
  • 20 gm bawang besar di cincang
  • 10 bawang putih dicincang
  • 30 gm lepa mentega
  • 30 gm jus buah citrus


BAHAN HIASAN :

  • 200 gm buah labu-dikukus dan ambil isinya 
  • 200 gm ubi keledek merah-dikukus dan ambil isinya 
  • 200 gm cendawan butang-dihiris 
  • 1/2 camca makan herbaoregano


CARA MAMERAP DAGING :

  1. Perapkan daging kambing bersama dengan sos triyaki halia bawang putih dan minyak masak.
  2. Biarkan selam 2 jam kemudian bakar atas api


CARA MEMBUAT SOS :

  1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan lepa mentega di dalam periuk. 
  2. Larutkan serbuk sos perang dalam air dan masukkan dalam periuk. 
  3. Apabila mendidih masukkan daun pudina yang dicincang halus di ikut jus buah citrus-tidak perlu tambah bahan perasa.


CARA BUAT HIASAN :

  1. Campur semua bahan-bahan hiasan ke dalam periuk dan panaskan.
  2. Letakkan dalam pinggan dan aturkian dengan daging kambing disekeliling.
  3. Tuang sos diatas daging yang dipanggang.


SEDIA DIHIDANG

Resepi dari sahabat: Fandi Ahmad

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...